Algi – cenne właściwości i bogaty skład

W zależności od gatunku, algi posiadają w różnej ilości:

  • białka
  • tłuszcze
  • węglowodany (w przeważającej ilości polisacharydy)
  • związki jodu
  • związki potasu
  • związki magnezu
  • związki chloru
  • związki żelaza

Lipidy (nienasycone kwasy tłuszczowe) stymulują regenerację i ochronę naskórka, łagodzą podrażnienia, wykazują działania antyalergicznie i przeciwzapalnie.

Obecne w algach polisacharydy, w tym także kwas hialuronowy, pomagają w odzyskaniu jędrności skóry i zachowują jej elastyczność.

Sorbitol i D-mannitol (alkohole hydroksylowe) odżywiają i nawilżają skórę. Nieocenione są również w regulowaniu naturalnych procesów zachodzących w skórze.

Obecność w glonach witamin z grupy B (biorących udział w metabolizmie tłuszczy i białek) wykazują zdolność regeneracji naskórka. Natomiast witaminy E i C oraz ß-karoten odpowiedzialne są za działanie antyrodnikowe, wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, poprawiające koloryt.

Kwas obecny w algach ma szczególne właściwości absorpcji wody. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest jako zagęszczacz szamponów, żeli pod prysznic i innych kosmetyków. Wykazuje również działanie nawilżające i ochronne.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.